آشنایی با دامنهی ORG.
دامنهی ORG. از نسل اول دامنههای سطح بالای اینترنت است که در سال ۱۹۸۵ به همراه دامنههای COM و NET معرفی شد و اکنون به عنوان یک دامنهی عمومی شناخته میشود و محدودیتی برای ثبت آن وجود ندارد. با این حال ORG کوتاه شدهی «organization» به معنی سازمان است و هدف از ارایهی آن ثبت دامنه برای سازمانهای غیرانتفاعی بود یا سازمانهایی که واجد شرایط دریافت دامنههای دیگر نبودند. اما امروزه برای مدرسهها، پروژهها متن باز نرمافزاری، انجمنها و واحدهای تجاری و افراد نیز استفاده میشود.
این نام دامنه معمولاً به دو صورت dot-org یا dot-O-R-G تلفظ میشود. آمار ثبت دامنه های ORG. در ابتدای تابستان ۲۰۱۲ از مرز ۱۰ میلیون دامنه گذشت و در حال حاضر پس از COM و NET بیشترین آمار ثبت دامنه در بین دامنههای سطح بالای عمومی متعلق به ORG است. بسیاری از کشورها در نام دامنههای کشوری دامنههای سطح سوم (ORG) نیز ایجاد میکنند که ارتباطی با دامنهی ORG. ندارد. نمونهی این نام دامنههای سطح سوم org.ir. در کشور خودمان است.
کاربردهای دامنههای ORG.
استفادهی اصلی این دامنهها برای مؤسساتی است که اهداف غیرتجاری دارند. معمولاً مؤسسات دولتی در سطح جهان از دامنههای کشوری استفاده میکنند و مؤسسات تجاری دامنههای COM را ترجیح میدهند. دامنهی ORG با وجود عمومی بودن هنوز هویت خود را تا حد زیادی حفظ کرده و به عنوان یک دامنهی سازمانی و قابل اعتماد شناخته میشود.
ثبت دامنه ORG برای سایتهای تجاری غیرمعمول نیست. معروفترین آنها craigslist.org است. ثبت نسخهی ORG. وبسایت تجاری همیشه سفارش میشود، زیرا دامنههای ORG از شناخته شدهترین پسوندهای دامنهاند.
بسیاری از شرکتهای تجاری بخشی برای فعالیتهای جانبی، اجتماعی، فرهنگی یا آموزشی با اهداف ظاهراً غیرتجاری دارند که این کار را در قالب تأسیس یک بنیاد انجام میدهند. برای هدایت این بخش از فعالیت شرکت بهتر است از دامنههای ORG استفاده شود.
ثبت دامنههای ORG برای وبسایتهای شخصی دارای اهداف اجتماعی یا بدون چنین اهدافی کاملاً معمول است و نشان میدهد مالک وبسایت اهداف بلندتری در سر دارد. اگرچه جایگزینهای اصلی در این موارد دامنههای NAME و INFO هستند.
انجمنها، جوامع، سازمانهای مردمنهاد، گروههای اجتماعی، کلوبها، تیمها و باشگاهها اغلب از دامنههای ORG استفاده میکنند.
برای فعالیتهای فرهنگی، آموزشی، تلاشهای بشردوستانه، گروههای پیگیر مسایل محیط زیستی، فعالیتهای داوطلبانه، سازمانهای مذهبی، خیریه، شهری، اجتماعی، بهداشتی و حقوقی بهتر است از دامنههای ORG استفاده شود.
اتحادیهها و مجامع جهانی برای ثبت دامنه های خود از پسوند ORG استفاده میکنند.
برای پروژههای اینترنتی متن باز یا وبسایتهایی نظیر ویکیها که بر مشارکت گروه عظیمی از کاربران متکیاند انتخاب دامنههای ORG مناسبتر است.
واجدان شرایط ثبت دامنههای ORG.
هر کسی و از هر جای دنیا می تواند دامنههای ORG را ثبت کند و در این مورد محدودیتی وجود ندارد.
مقررات دامنههای ORG.
نام دامنه میتواند ۳ تا ۶۳ کاراکتر باشد.
پس از انقضای دامنه مالک پیشین میتواند تا ۴۰ روز برای تمدید دامنهاش اقدام کند. پس از این زمان دامنه به مدت ۳۰ روز قفل است. در این مدت مالک پیشین میتواند با پرداخت جریمهی قابل ملاحظه برای پس گرفتن دامنهاش اقدام کند. ۵ روز پس از پایان این دوره دامنه برای ثبت عمومی آزاد میگردد.
این دامنه تا ۴ روز ضمانت برگشت پول دارد. در این مدت پس از ثبت دامنه در صورت پشیمانی میتوان دامنه را حذف کرد. این حذف مشمول مقداری جریمه است و باقی مبلغ برگشت داده میشود.
دامنهی ORG از کاراکترهای بینالمللی پشتیبانی میکند.